Min erfaring som modell – del 1

June 14th, 2011

Modellyrket er ikke så glamorøst.

I dag tenkte jeg å skrive litt om min er faring som modell. Nå er det sikker mange der ute som har enda mer erfaring enn det jeg har og kanskje også enn annen oppfatning av det å jobbe som modell. Uansett har jeg lyst å dele den kunnskapen jeg har fått gjennom 13 år med dere som leser dette innlegget. Siden jeg har så mye på hjertet, deler jeg emnet i flere deler og skriver litt om gangen.  Så her kommer første del.

Nå skal det sies at jeg aldri har vært noen super modell.  Jeg har heller ikke jobbet som modell på heltid. Jeg har alltid hatt et annet arbeide som hovedyrke, så modelljobben har vært en deltidsjobb.   Jeg har heller aldri jobbet i utlandet foruten de gangene jeg har vært med et norsk team til utlandet.  Det å jobbe som modell i utlandet, var min store drøm da jeg var yngre. Omsider fikk jeg et tilbud, men jeg måtte takke nei.

Det var i august for 7 år siden at jeg ble ringt opp av et modellbyrå og fikk spørsmål om jeg ville reise til Milano.  Et modellbyrå I Milano kunne love meg oppdrag – i første om gang i hele høstsesongen. Dette var min mulighet tenkte jeg, men den gang ei. Senere på dagen tok jeg en graviditets test og den var positiv. I dag er jeg glad for at det ikke ble noe av det oppdraget. Etter flere kurs og samtaler med jenter som har jobbet i utlandet, har jeg forstått at det er veldig tøft.

Så hva kan man forvente å tjene som modell i Norge?

For det første tjener de fleste like godt på en vanlig jobb i Norge, som en modell jobb i utlanet. Selvfølgelig, for en som kommer fra et land, med lavt lønningsnivå, høy arbeidsledig og dårlige levekår er dette en stor mulighet. Derfor står de også veldig på, for å få oppdrag. Jeg har hørt at de ikke alltid er like snille mot “norske bortskjemte” jenter. Det å nå toppen og virkelig å tjene de store pengene, kan de fleste bare drømme om. Det er vel nesten som å vinne i lotto.  Du skal være på rett sted til rett tid.  Man bør også ha opparbeidet  en flott modellperm, med mange gode bilder.  Du skal også  ha riktig  størrelse og utseende.  Norske fotballspillere er vel i en lignende situasjon.   Få av dem når toppen i utlandet og tjener godt på det?

Så tilbake til det å jobbe som modell i Norge hvor jeg har erfaring. Jeg har  ikke hørt om noen som får mange nok oppdrag til å ha modellyrke som heldagsjobb.  En del bruker det som en ekstra jobb i studietiden.  De som ikke studerer har også gjerne en annen jobb ved siden av.  Jeg vet også om flere jenter som har betalt mye for å opparbeide seg en modellperm med bilder.  Noen har heller aldri fått noe særlig med oppdrag.   Her har i hvert fall jeg vært heldig.  Jeg har ikke måttet  betale noe for bildene til modellpermene mine, men har av og til vært nødt til å jobbe gratis.

Se opp for useriøse personer og firmaer som ikke betaler

Rik blir du ikke det kan jeg love deg. Det best betalte oppdraget jeg har hatt, var det Diplom is som betalte. Jeg spilte den gangen, i en reklamesnutt for Dream is og fikk 8000 kroner for selve oppdraget,  5000 kroner for å bleke deler av håret og 4000 kroner for hvert år den ble spilt. Det tok en dag å spille den inn, men jeg måtte sette av en hel helg da filminnspillingen skulle foregå i Bergen.  Alle utgifter ble også dekket av firmaet.

Ellers har betalingen for reklameoppdrag for aviser, boards, magasiner og lignende ligget på fra 3000 til 5000 kroner per oppdrag. Motevisninger derimot, har jeg ikke fått mer enn rundt 1500 kroner gangen for.  Jeg har kun en gang opplevd å få klær. De oppdragene man kan forvente å få mest for er absolutt motevisninger dersom du klarer å gå riktig. Men det florerer heller ikke med disse jobbtilbudene. Jeg har også opplevd flere useriøse folk og firmaer som ikke betaler.  Pass deg for dem. 

Tilbake til bloggen

Til Motenorge.noLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.