Min erfaring som modell – del 2

June 15th, 2011

Har du lyst å arbeide som modell? Noen tips.

De fleste som jobber som modell, melder seg inn i et modellbyrå. Det er mange å velge mellom og det kan være greit å finne ut, hvilket byrå som kan passe for deg.

De fleste modellbyråer godtar kun at du er registret i et byrå. Enkelte kan godta at du også står i et lokalt modellbyrå.  Ofte skriver man en kontrakt, og da er du bundet til det byrået en stund. Mitt tips her, er at du tenker deg godt om før du skriver under på en kontrakt. Finn ut hvilket modellbyrå du tror, vil gi deg flest oppdrag. Satser du på reklamefilm, satser du på fashion?  Eller har du en drøm om å reise til utlandet?

Noe som også er greit å vite, er at modellbyråene tar en viss prosent av det du tjener. Her er det også forskjell fra byrå til byrå på hvor mye de tar.

Er det motemodell du satser på, krever det at du får deg noen flotte bilder. Dette fungerer som en CV. De første bildene til min bok, fikk jeg av at modellbyrået spurte om jeg ville ta en gratis jobb. Det var elever som skulle opp til eksamen i makeup faget, og de trengte modeller som de kunne sminke. Det er ikke alltid like morsomt å arbeide gratis, men alternativet kunne vært at jeg måtte gått til en fotograf og betalt selv. Og gratis er det egentlig ikke, da det koster penger å lage sin egen fotoperm.

Enkelte fotografer trenger selv en portofølje til å vise fram bilder. Det er flere av dem som tar bilder gratis, mot at du også stiller opp gratis. Nettsiden fo-mo.net er et slik sted der du kan få kontakt med fotografer. Det er også flere grupper på facebook,  for eksempel gruppene:

  • Modeller & Fotografer finner hverandre
  • Modeller & Fotografer
  • Markedsplass for fotografer og modeller

De useriøse aktørene i fotograf og modellbransjen

En annen facebook side som er verdt å merke seg er “Vi som SKAL ha bort de useriøse aktørene i fotograf og modellbransjen”.

Blir det til at du skal møte en fotograf for å ta bilder, kan det være greit å ha med en voksen evt. være to. Man vet aldri hvilke folk man kan komme bort i. Videre, når du har fått din egen fotoperm, har du større mulighet til å få oppdrag, men noen 100 % garanti for at du får modelloppdrag, vil du aldri få. Dette kan føles surt, dersom man har brukt tid og penger på å lage fotopermen. For en del av oppdragene må du gå på en casting først. Det krever ofte tid og penger. Noen må reise et stykke, ta seg fri fra jobb, få barnepass osv. Av og til kan det være mange som kommer til en casting og bare noen få som får være med på oppdraget.

Så var det catwalken. Jeg liker ikke å si det, men skal du gå for designere, kreves det ofte at du er max st 36. Går du for butikker derimot, eller gjelder det brudevisninger, godtar de ofte at du er litt større. Skal du til utlandet,  er de enda strengere. Jeg skulle ønske det ikke var slik, men dessverre er det noe man må lære seg å akseptere.

På enklete fashion show kreves det ikke så mye av deg. Andre ganger derimot må du øve og øve. Da jeg reiste til Kiel og gikk show på Color Line sin ferge Fantasy, var det mange timers øving i forveien. Showet ble kjempekult og ikke bare en vanlig motevisnig. Uansett må du regne med minimum et kurs, før du får gå din første visning.

Tilbake til bloggen

Til Motenorge.no

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.