Hvordan spare i et bryllup?

July 6th, 2011

Billig like bra som dyrt?

Sommeren er høysesong for bryllup. For et par uker siden var jeg i et bryllup og i helgen var jeg i et utdrikkingslag.  Jeg fikk også høre her forleden dag at min svoger har fridd så derfor regner jeg med at det blir bryllup igjen om ikke altfor lenge.  Jeg er så heldig å ha vært  forlover en gang og det satte jeg utrolig stor pris på.  Det er en stor ære og en morsom oppgave å bli tildelt.  Nå venter jeg  på at en av mine barndoms venninner snart skal bli fridd til.  Dermed håper jeg  å få æren av å få bli forlover nok en gang.  Det er masse å tenke på til et bryllup.  Og det er ikke uvanlig å planlegge minst et år i forveien.

Ettersom jeg har vært i en del brylluper forundres jeg over hvor forskjellige de har vært.  Jeg kan ikke si at det ene er bedre enn det andre.  Jeg har vært i noen, der det ble brukt veldig mye penger og noen som har være mye rimligere.  Jeg vil hevde at det  ikke alltid er kostnadene med bryllupet som avgjør hvor bra det blir.   Det finne også  mange måter å spare på, selv til noe så viktig som et bryllup.

Da vi selv var nødt til å tenke på  økonomien,  fant vi flere måter der det kunne spares uten at det gikk utover kvaliteten på bryllupet.  Det krevde selvfølgelig at vi måtte bidra mer selv, så vi kunne  ikke ligge på latsiden. Dessuten er det en forutsetning at familie og venner er villige til å hjelpe til. Jeg bor også nær svenskegrensen så noen “Harry handleturer” ble det.

Mine sparetips til bryllup.

 • Klær: På Finn.no eller andre nettsteder kan man kjøpe brukte klær til bryllupet.  Jeg fant i hvertfall klær til min tilkommende mann,  min sønn og min egen drømmekjole på ulike nettsteder. Alle klærne var brukt en gang, men så helt nye ut. Dessuten fikk jeg solgt alle klærne til nesten samme pris som jeg kjøpte dem for.
 • Lokaler: Ofte kjenner man noen som bor i borettslag eller du bor kanskje i et selv.  Mange som bor i borettslag har muligheten til å leie fritidshus, et vels lokaler eller lignende til en rimelig pris.  Flere båtforeninger har også mulighet til å leie lokaler,  så hør med gjester familie eller venner som har båt hvilke muligheter de har for å hjelpe deg.
 • Levende musikk. Ofte er det stor forskjell på hva ulike musikere og band skal ha for å spille i et bryllup så her gjelder det å forhøre seg. Ofte er det noen som kjenner noen som kan hjelpe deg.  Legger du ut et  pent spørsmål til dine venner på facebook, vil du kanskje få flere tilbakemeldinger enn du håpet på.  Et gratis alternativ kan være å bruke stereoanlegg.  Noen ganger er det godt nok og man vet hvilken musikk man får.
 • Ringer: Jeg personlig synes det var greit å bruke forlovelsesringen da jeg  giftet meg.  Vi leverte den inn og fikk den pusset og gravert og den var god som ny.  Eventuelt kan man også sette inn en  diamant i ringen.  Kjenner du noen som skal ut å reise,  er det flere steder det er mye billigere å sette inn diamanter enn her i landet.  Jeg fikk min søster til å ta med min alliansering da hun skulle til Vietnam,  og  jeg fikk den tilbake med fire flotte diamanter i. 
 • Mat: Her laget jeg alt selv med hjelp av familie og forlover.  Bor man  nær svenskegrensen er det mye billig kjøtt å handle der. Uansett er det nesten alltid rimeligere å lage maten selv.
 • Alkohol: Dette er ofte en stor utgift, men her fins det noen smarte løsninger som er helt lovlige for dem som ikke bor for langt fra grensen.

Det er vel kjent at vin, likør og brennevin er mye rimeligere i Tyskland eller i  Danmark enn i Norge. Selvfølgelig koster det å ta turen dit,  men tar man turen i forbindelse med ferie, slår man to fluer i en smekk.  Er du så heldig og kjenner noen som har campingvogen eller  hytte nær grensen og selv er der av og til for å handle,  så spør pent om du kan sette igjen noe alkohol der.  Så kan du hente varene litt etter litt, når du er og handler kolonialvarer, klær og lignende.  Alternativt, fyll opp opp bilen en dag med familie eller venner og reis og hent varene.  Miljøvennlig er det ikke med unødvendig kjøring.  EU kvoten er kjempehøy så du kan ta med mye mer til Sverige enn til Norge.  Det kan faktisk lønne seg å kjøpe hytte nær grensen, da også hyttene er mye rimligere enn i Norge.  Danskene handler i Tyskland og tar med seg en tilhenger.  Svenskene handler i Sverige og tar med seg en palle.  Nordmennene handler i Sverige og tar med seg fire flasker vin og en sekspakning øl.  Det er som kjent forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker.

Dersom du ikke kjenner noen som har et sted du kan sette varene, men du uansett skal ta turen til Danmark eller Tyskland,  kan du høre med  gode venner eller familie om de har muligheten til å fylle opp bilen med personer over 18 år og møte deg på grensen den dagen du er på vei hjem.  Så tar dere  med hver sin kvote tilbake.  Med fem personer i hver bil blir det 40 flakser vin.  Det skal ikke så mange slike turer til før vin, likør og brennevin til bryllupet er sikret til en langt rimeligere pris enn du kan oppnå i Norge.

Selvfølgelig er det rimeligere og handle på systembolaget hvis du først er i Sverige og ikke har tenkt deg på en lengre ferietur.

Holdbarheten på vin som ikke kan lagres er ca 6 måneder.

 • Servitører: Heng opp en lapp på oppslagstavlen på skoler der det er en servitørlinje og tilby en ekstra jobb.   
 • Kaker: Dugnad på kaker er alltid greit.
 • Blomster: Min forlover var så snill og lage alle oppsatsene. Jeg var med en gang skeptisk, da jeg trodde dette var vanskelig siden hun ikke har egnet utdannelse.  Men jeg ble helt forbauset over resultatet.  Der finnes mengder av tips på nettet til de som ordner  blomsterdekoreringen selv.
 • Transport: Om man ønsker en flott bryllupsbil, må man nødvendigvis ikke ha en dyr limousin. En fin cabriolet, en veteranbil eller lignende som kan stilles til din disposisjon mellom kirken og bryllupsfesten er ofte helt ok? Til min søsters bryllup spurte jeg tilfeldig noen jeg så stod parkert på en uteplass i byen med en veteranbil om den kunne stilles til disposisjon.  De hadde ikke muligheten selv,  men visste om noe andre som hadde en bil som kunne brukes.   Slik er det ofte i veteranbilmiljøene at de kjenner andre med biler som er egnet til en en slik dag og transport. Eventuelt  kan man forhøre seg med noen som driver med hest. Er dere heldige,  kan det til og med hende at dere får en helt gratis transport med gammeldags hest og kjerre.
 • Bryllupsreise: Mange av de som gifter seg har vært samboere en stund og har det de trenger av utstyr til hjemmet.  Slik var det ihvertfall i mitt tilfelle. Derfor ønsket jeg og min mann oss  gavekort fra en reiseoperatør vi på forhånd hadde valgt ut. Vi valgte Viatravel da vi ikke ville  binde oss til et selskap, men kunne velge fritt mellom Startur, Ving osv.
 • Gjester: I flere av bryllupene jeg har vært i,  har man kun nærmeste famile og vennekrets til middag.  Så ber man flere gjester til kaffen etter selve bryllupsfesten.
 • Overnatting: Ikke alle har foreldre som har mulighet til å betale bryllupet.  Men ofte får man flere pengegaver enn man hadde ventet.  Til foreldre eller noen som står en veldig nær, kan man jo hinte om at man ønsker seg  gavekort på overnattig på et finere sted.
 • Bordkort og invitasjoner:  Det laget jeg selv.   Det er mye morsommere, finere og mer personlig. Billigere ble det også.  

Til slutt: Av erfaring vet jeg at mange vet hvor mye de nærmeste har tenkt å gi og det er jo lov å ønske seg penger av foreldre.  Da kan man selv betale overnatting, lokaler samt utgiftene til de som spiller i bryllupet etter at  man har fått pengegavene. Jeg ser i hvert fall ikke noe galt i og bruke noen av pengene man fikk i bryllupet til å betale noen av kostnadene med bryllupet. Og husk at mange bekker små kan bli til en stor å.

Tilbake til bloggen

Til Motenorge.no

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.